Raznolikost okusov in koristi ribeza

Del rodu rastlin, ki vključuje rdeči, beli in črni ribez, pa tudi kosmulje in nekatere okrasne rastline, se imenuje ribezi. Vse te vrste ribeza, ki so avtohtone v severni in osrednji Evropi, se odlikujejo po svoji odpornosti proti mrazu, čeprav lahko zmrzali vplivajo na velikost pridelka.

Ribez

Različne sorte ribeza se med seboj razlikujejo po barvi in okusu. Beli ribez, ki je mutacija rdečega sorodnika, ponuja nevtralen okus. Po drugi strani ima rdeči značilen kiselkast okus, medtem ko je črni znan po svojem trpko grenkem okusu, ki ga naredi manj priljubljenega med ljudmi. Kljub temu je črni uporaben za pripravo marmelad in sokov. Poleg okusa se vrste ribeza razlikujejo tudi v svoji sestavi, vključno z vsebnostjo vitaminov, mineralov, fenolnih spojin in antocianinov.

Od divje rasti do svetovne razširjenosti

Rdeči ribez, prvotno divja rastlina, je uspeval v gozdovih srednje in severne Evrope ter severni Aziji. Gojiti so ga začeli v Belgiji in severni Franciji v 17. stoletju, nato pa se je razširil po vsem svetu. Arabci so se zaljubili v okus ribeza in ga uporabili kot nadomestek za rabarbaro pri izdelavi zdravilne pijače ribas. Ta odkritje je privedlo do imenovanja grmičkov rdečega ribeza po priljubljenem rabarbarinem napitku.

V Sloveniji uspeva avtohtona vrsta rdečega ribeza, ki najraje raste v glinenih tleh, vendar je prilagodljiv na različna tla, razen na zelo suhih. Rastlina potrebuje veliko vode, ljubi jutranje sonce, in redno gnojenje s kalijem spodbuja njeno rast.

Vse o vsebnosti hranil v tem sadežu

Vsebuje predvsem vodo in ogljikove hidrate ter je bogat z vitamini, kot sta vitamin C, vitamin B3 in vitamin E. Poleg tega vsebuje tudi karoten, iz katerega telo tvori vitamin A. Minerali, kot so kalij, kalcij, baker, mangan in železo, so prav tako prisotni v tem sadežu. Poleg tega je ribez bogat s polifenoli, antocianini in flavonoidi, ki delujejo kot močni antioksidanti.

Več kot samo okusen sadež

Zelo je cenjen v ljudski medicini zaradi svojih različnih zdravilnih lastnosti. Poleg diuretičnih lastnosti, ki pomagajo pri čiščenju telesa, pozitivno vpliva na prebavo, povečuje tek, čisti kri in spodbuja znojenje, kar pomaga znižati povišano telesno temperaturo.