Ni vsaka aloe vera za kožo in ni vsaka jedilna

Aloe vera je pri nas že dolgo in jo skoraj vsi poznajo. Ne vedo pa veliko o tej rastlini. Gre za sobno rastlino, ki je lahko v stanovanjih in pisarnah. Poznamo veliko vrst aloj. Raste v toplih krajih in pri nas jo najdemo na primorskem, kjer raste tudi zunaj in je lahko zelo velika. Tovrstna aloja se uporablja za blaženje poškodb, udarnin in pa seveda za lepšo ter bolj zdravo kožo. Ni pa jedilna. Jedilna aloja je posebne vrste, bolj svetla in z manj bodic, ki pa se običajno prodaja izključno kot sobna rastlina. Aloe vera ni samo lepa ampak kot vidimo jet tudi zelo koristna rastlina.

aloe vera

Vsaka aloe vera spada med kaktuse, ti pa pomeni, da je zelo nezahtevna za vzdrževanje. Ne sme se je veliko zalivati in ne potrebuje bogate zemlje zato je ne gnojimo. Ko se razraste jo presadimo v večji lonec in takrat zemljo zamenjamo. Še posebej je pomembno, da je ne gnojimo, če jo hočemo jesti lai pa če jo uporabljamo za kožne težave. Alojo lahko nabavite, ko je mlada in majhna, lahko kupite samo sadiko lai pa že malo večjo rastlino, če bi radi jo uporabljali takoj. V trgovini boste našli veliko preparatov iz aloje, vendar pa niso tako učinkoviti, kot je sama sveža aloja, kajti njene učinkovite ugasnejo že po dveh urah od tega, ko odrežete list.

Sveža aloe vera ima v sebi veliko soka, ki je zdravilen. Ko odrežete list, se iz njega pocedi sok. Za jest li za kožo ne potrebujete veliko aloje, en majhen košček zadostuje za nekaj dni. Super kje to, da aloja  vedno požene nove in nove liste, ne glede na to, koliko jih boste odrezali. Zelo pogosto pa se aloe vera tudi podarja bližnjim in poslovnim partnerjem kot lepo in koristno darilo. Če jih še poučite o zdravilnosti, ste zmagali.