Kotli na pelete so inovativen in poceni način ogrevanja

Če ste ravno v fazi nakupa ali vzpostavitve novega ogrevalnega sistema v vaši hiši ali stanovanju, so dobra ideja, kako ogrevati na inovativen in cenovno dostopen način, kotli na pelete.

kotli na pelete

Kotli na pelete so se uveljavili v zadnjih letih, s porastom uporabe peletov. Peleti so tisti del lesa, ki je neuporaben za vse ostalo, razen za kurjavo, pravzaprav gre za odpadek, ki je zaradi tega cenovno izjemno dostopen. Njihova predelava namreč ni draga, poleg tega je materiala za njihovo izdelavo ves čas in povsod dovolj. Prav zato so se uveljavili tudi kotli na pelete, ki izkoriščajo pelete za ogrevanje prostorov. Če so prejšnje kurilne peči porabile kar nekaj prostora, imajo kotli na pelete to veliko prednost, da ne zasedejo veliko prostora. Narejeni so namreč tako, da okrog sebe ne potrebujejo veliko prostora za hlajenje same peči, pač pa zgolj nekje tri centimetre, ena stran kotla pa se tako ali tako lahko drži stene. Kotli na pelete so idealna možnost, kako cenovno ugodno vzpostaviti kurilni sistem, poleg tega pa so tudi izjemno uporabni in praktični, saj so kotli na pelete dandanes tako avtomatizirani, da praktično vse naredijo sami. Sami dovajajo pelete, se sami vključijo ob shranjeni uri in tako mi nimamo z ogrevanjem nikakršnih težav.

Kotli na pelete so zagotovo uporabni, če nimamo veliko prostora in če nimamo gozda, ki bi ga lahko izsekavali za pridobivanje drv. Gre za eno cenejših opcij ogrevanja, ki pa je tudi ekološko podprta. Onesnaževanje namreč s kotli na pelete ni veliko, ker se kurio naravni materiali – peleti, ti pa so tako ali tako v osnovi odpadek. Njihova predelava pa ni pretirano zahtevna, zato tudi sama pridelava ne onesnažuje pretirano. Vsekakor so kotli na pelete vredni nakupa, če ravno razmišljate o novem ogrevanju.