SSL certifikati – da bo varnost na prvem mestu

Sodobni čas je čas digitalizacije, kar potrjujejo tudi številne akcije na ravni politike, ki skušajo digitalizacijo približati vsem. Varnostni SSL certifikati so prvi, ki uporabniku zagotavljajo informacijo o varnosti vaše spletne strani, zaradi česar vas uporabnik sploh obišče. Danes bomo skušali v kratkem povzeti kaj so SSL certifikati in zakaj so sploh pomembni.

Kaj so SSL certifikati?

To so certifikati, ki ščitijo osebne (občutljive) podatke uporabnikov spletnih strani. Med take podatke sodijo podatki o uporabniških imenih, geslih, kreditnih karticah ipd., ki bi jih lahko napadali spletni nepridipravi. Certifikati zagotavljajo varnost podatkov med serverji in so tako nepogrešljivi del opreme vsakega uporabnika, ki želi zagotoviti lastno varnost.

 

SSL certifikati

SSL certifikati zagotavljajo varnost vašega spletnega mesta in prijetno uporabniško izkušnjo obiskovalcev.

 

Kako prepoznam SSL certifikat spletnega mesta?

SSL certifikat poveže ime domene, ime serverja ali gostiteljsko mesto z identiteto vaše organizacije oziroma podjetja in lokacijo. Certifikat si, proti mesečnemu plačilu, zagotovite pri ponudnikih tovrstnih storitev. Ti vam bodo omogočili namestitev certifikata na spletni server s čimer boste zagnali varen način uporabe vašega spletnega mesta v brskalniku. Od namestitve certifikata naprej, bo ves spletni promet z vašim spletnim mestom potekal po zavarovanih poteh.

Da gre za zavarovano različico spletnega mesta, boste vi in uporabnik vedeli, ker se bo v naslovni vrstici brskalnika ob protokolu http pojavila črka »s« (t.j. secure, zavarovano) – https.

Zakaj bi sploh namestil SSL certifikat na svoje spletno mesto?

Še nedolgo nazaj se je zdelo, da splet ne predstavlja velike grožnje – danes vemo, da ni tako. Uporabnik, ki prihaja na mesto brez SSL certifikata, je bolj podvržen hekerskim napadom in kraji osebnih informacij. Na pomanjkljivo varnost vašega spletnega mesta uporabnika opozori že sam spletni brskalnik. Verjetnost, da bo uporabnik dostop do vašega spletnega mesta prekinil že ob varnostnem opozorilu brskalnika je ob tem zelo velika.

Dodatno certifikati varujejo tudi vas in vaše spletno mesto, saj preprečujejo lažno predstavljanje vašega spletnega mesta, pred krajo in zlorabo podatkov, ki jih vaše spletno mesto zbira ter drugimi spletnimi grožnjami.

V kratkem bi lahko povzeli, da so SSL certifikati tisti, ki v spletnem okolju zagotavljajo varno okolje tako za lastnike kot tudi uporabnike spletnega mesta. Varno okolje pa je tisto, ki mu zaupamo.