Toplotna črpalka za ekonomično porabo

Vsak za svoj dom potrebuje ogrevanje in večina nas želi imeti tudi hlajenje. Toplotna črpalka nam omogoča oboje in to na energetsko varčen in okolju prijazen način. Dandanes imamo vse večje težave zaradi onesnaževanja zraka in višanja globalne temperature Zemlje. V Sloveniji imamo marsikje preveč onesnažen zrak zaradi kurjenja centralnih peči. Kurjenje drv je sicer danes ena najcenejših oblik ogrevanja, če ne celo najcenejša, toda denar ni edina pomembna stvar na svetu. Je pa veliko slabše, kot bi lahko bilo, ker veliko ljudi ne kuri pravilno oziroma imajo slabo nastavljeno peč in ogenj nima dovolj kisika, kar pomeni slabo izgorevanje. Vendar pa tudi ob boljših pogojih to ne naredi ogromne razlike pri onesnaženju, zato je toplotna črpalka danes še vedno najboljša izbira. Čeprav zahteva veliko začetno naložbo, nam čez čas privarčuje ogromno pri ogrevanju, saj za delovanje potrebuje le malo električne energije, ostalo energijo dobi pa iz okolice – iz zraka, zemlje ali iz talne oziroma površinske vode. Toplotne črpalke tako poznamo v več izvedbah: zrak/zrak, zrak/voda, voda/voda in zemlja/voda. Prvi del pove, kateri vir toplotna črpalka uporablja, drugi pa, kaj ta ogreva oziroma hladi.

toplotna črpalka

Po začetni naložbi boste stroške ogrevanja znižali najbrž za vsaj 60 %. Je pa to odvisno veliko od vrste ter kakovosti vaše toplotne črpalke. Pri izbiri morate biti pozorni na njeno energetsko učinkovitost, temperaturne omejitve ter primernost izvedbe. Toplotna črpalka je bolj energetsko učinkovita, če ima višjo vrednost COP oziroma grelno število. Dobro je, če je ta vrednost vsaj 3.0. Tista, ki kot vir uporablja zrak okolja, je primerna kjerkoli. Če uporablja zemljo ali vodo, pa potrebujete dovoljenje, saj so za vgradnjo potrebni večji posegi v okolje.

Podjetje Dines ima na izbiro med veliko toplotnih črpalk različnih proizvajalcev, izvedb in cen. Vsakdo lahko pri njih najde zase primerno glede na izvedbo in denarne zmožnosti. Toplotna črpalka je danes najboljša izbira za ogrevanje in hlajenje našega doma, saj ne oddaja ogljikovega dioksida ali drugih nevarnih snovi in tako nič ne onesnažuje. Je tudi preprosta za uporabo, saj običajno deluje popolnoma samostojno. Prižgemo ali ugasnemo pa jo samo s pritiskom na gumb.