Je vaš strah pred zobozdravnikom močnejši kot vaš zobobol?

Zobobol se lahko pojavi iz različnih razlogov in je zelo neprijeten. Vzrokov za bolečine v zobeh je veliko. Obrnite se na zobozdravnika, če imate težave s svojimi zobmi ali dlesnimi. Na spletni strani Luxdental.si vam nudijo strokovno zdravniško pomoč – ugotovijo vzrok vašega zobobola in ga ustrezno zdravijo.

Splošni nasvet ob blagi bolečini zoba je, da si temeljito izpirate usta: Izperite usta z blagim toplo solno raztopino. To lahko pomaga zmanjšati vnetje in dezinficirati območje okoli zoba. Uporabite toplo oblogo, ki na bolečem predelu obraza lahko pomaga zmanjšati bolečino in vnetje. Pazite, da ne bo preveč vroča, da ne povzroči opeklin.

 zobobol

Uporabite zobno pasto za občutljive zobe. Previdno si očistite zobe. Poskusite nežno očistiti okoli zob, da ne poškodujete občutljivega območja in da hkrati odstranite morebitne delce hrane.

Uporabite analgetik, ki začasno olajša zobobol. To lahko dosežete tudi z uporabo analgetikov, kot so paracetamol ali ibuprofen. Obvezno se držite navodil na embalaži. Izogibajte se vročim in hladnim napitkom, če imate občutljive zobe. To lahko povzroči dodatno nelagodje in močnejši zobobol.

Najpogostejši vzroki za bolečine v zobeh so karies ali zobna gniloba. To je poškodba trdega zoba zaradi bakterij, ki proizvajajo kislino, ki razgrajuje zobno sklenino. Vnetje dlesni ali Gingivitis je začetna stopnja vnetja dlesni, ki ga povzročajo bakterije in plak. Posledici sta lahko bolečina in krvavitev dlesni. Poškodbe ali zlomi zoba, ki se lahko zgodijo zaradi travme ali nenadnih močnih udarcev.

Pulpitis je vnetje zobne pulpe, notranjega dela zoba, ki vsebuje živce in krvne žile. To vnetje lahko povzroči zelo močan zobobol. Vnetje ali okužba v koreninskem kanalu lahko povzroči hude bolečine, oteklino in občutljivost.

Parodontalna bolezen imenovana parodontitis je huda bolezen zob. Lahko povzroči bolečino, izgubo zob in poškodbe kosti. To so stanja, ki zahtevajo ustrezno zdravljenje.

Obstajajo tudi drugi vzroki za bolečine v zobeh, zato je vedno pomembno, da se obrnete na zobozdravnika, če imate težave s svojimi zobmi ali dlesnimi. Zobozdravnik vam lahko postavi diagnozo in priporoči ustrezno zdravljenje, da olajša zobobol in prepreči nadaljnje težav.