Zakaj je kolagen tako pomemben in kako ga obdržimo

Kolagen je dejansko beljakovina, ki jo je v našem telesu največ o čemer si preberite tukaj https://www.nadlani.si/zdravje/kaj-je-kolagen-in-kako-ga-dobiti/. Kolagen je glavno vezivno tkivo v našem telesu in je izjemno pomemben, saj opravlja precej različnih nalog, da človekovo telo deluje normalno. Gre za precej zaleteno beljakovino, ki ima več vlog v telesu in ne učinkuje samo za pomlajevanje kože, ampak jo je treba razumeti malo širše. Zagotavlja pa to, da je koža nepeta in stoji skupaj, ko tudi lasje in da se kri strdi, ko je to potrebno na primer pri ranah. Sestavlja pa tudi tkiva.

kolagen

Kolagen majemo v vseh vezeh v telesu, pa tudi je v kitah in mišicah. Celo v žilah ga najdemo ter v očeh in zobeh, le da ne v taki količini. Ta beseda pa predstavlja lepilo, kar ta beljakovina je in izhaja iz grške besede za lepilo. S starostjo pa počasi iz telesa izginja, zato se koža stara in postane hrapava ter suha, težave pa so tudi z drugimi deli telesa. 

Dokazano je največji sovražnik izginjanja kolagena preveč sladka prehrana, v katero spadajo sladke jedi, sadje, slaščice, sladkorji in pšenični izdelki ter tudi krompir, paradižnik in paprika ter vse druge sladke rastline. Koliko ima katera rastlina sladkorjev v sebi, pa kaže glikemični indeks, ki ga najdete na internetu in si to pogledate sami. Kolagen je v nevarnost tudi, če se preveč izpostavljamo premočnim sončnim žarkom, ki lahko trajno poškodujejo s sevanjem naše celice. Temu se resnično izogibajte, še posebej poleti in tam, kjer je kamenje. 

Tudi kajenje vpliva na kolagen, ki zaradi te razvade ne nastaja in se zato tudi pospeši staranje kadilca. Na to pa vplivata še stres in premalo spanja. Njegovo nastanjanje ovirata tudi pomanjkanje C vitamina in cinka, ki ju je dobro, da sta v telesu v ravno pravi količini. Najbolj zdrav kolagen pa je v oreščkih, ki jih priporočamo za uživanje pa tudi v citrusih, ki jih jejte maj.