Vse o računalniških igrah

Pojem računalniške igre je izšel iz pojma videoigre, ker se videoigre lahko igrajo na kateri koli napravi, ki je sposobna preko vnešenih podatkov oddajati dvo, ali tridimenzionalno sliko. Te naprave so imenovane platforme in ena glavnih je računalnik.

računalniške igre

Platforme so lahko PC (personal computer – osebni računalnik), konzola, handheld (ročna naprava), arkadna naprava pa tudi spletni brskalnik.

Računalnik je osnovna platforma za igre, saj je največ iger proizvedenih in prilagojenih samo za igranje na njem. Zato pa so se računalniške igre razvile tako, da lahko igralci sami spremenijo nekatere lastnosti igre, ki jo igrajo (mod – moderating). Na voljo pa je tudi povezovanje z drugimi računalniki in omrežji, s čimer lahko igra te računalniške igre več igralcev na enkrat z več napravami istočasno (online gaming)

Konzola je platforma, ki se lahko poveže na drugo napravo, ki ji omogoča oddajanje slike. dandanes je vrst konzol veliko in večina ima svoje posebne lastnosti in načine uporabe ter igranja iger.

Handheld je priročna, zlahka prenosljiva naprava, ki se ji ni potrebno povezati nikamor, saj je vsega zmožna sama. To pa ima svoje prednosti in slabosti. Slabost je, da se ni preveč zmogljiva in to pomeni, da na njej ni možno igrati zahtevnih računalniške igre z veliko ločljivostjo. Prednost te naprave pa je, da se jo lahko igra kjerkoli in kadarkoli. A dandanes so naprave podobnim tem tudi mobilni telefoni, ki so veliko bolj napredni in imajo večjo ločljivost.

Arkadna naprava, je velika naprava namenjena eni in samo eni igri, ki se jo lahko igra spet in spet in spet in tako podira rekorde igralcev ki so igrali na isti napravi. V arkadah (prostorih namenjenih za arkadne naprave in igranje na njih) je ponavadi veliko različnih arkadnih naprav in iger zato z obiskovalci, ki kupujejo žetone, da bi lahko igrali te igre pridobijo veliko denarja, ki pa se porabi za to, da lahko vse te naprave delujejo, saj morajo biti vklopljene in imeti doseg do elektrike.

Dandanes pa lahko s pomočjo brskalnikov na internetnih omrežjih igramo računalniške igre, ki jih je potrebno le poiskati na spletu.

Vse te igre na vseh platformah pa vsebujejo različne žanre, prav tako kot knjige in filmi. Žanri za računalniške igre so lahko streljaške, zabavne, logične, glasbene in veliko drugih.

Edinstvene stvari, ki jih računalniške igre vsebujejo za razliko od drugih medijev so tako imenovane “goljufije”, Prilagoditve, skrivnosti in napake (angleško- cheats, mods, easter eggs, glitches). Tako lahko spremenite igro, pridobite kaj dobrega, izveste nekaj novega ali se zabavate z napakami igre same.