Modrostni zobje

Modrostni zobje so zadnji zobje v zobni vrsti in spadajo v skupino zob, ki jim rečemo kočniki ali z drugo besedo molarji. Modrostni zobje so zaradi svoje lege zelo težko dosegljivi z zobno ščetko, zato pogosto na njih nastaja karies. Podrobneje o modrostnih zobeh: https://www.doktor1a.com/modrostni-zobje/, na splošno o njih in o najpogostejših težavah, ki jih povzročajo, pa v nadaljevanju besedila.

modrostni-zobje-zobobol

Modrostni zobje nam zrasejo v starosti nekje od 18 do 25 let, vendar so pri tem pogosto možna velika odstopanja, saj nekaterim modrostni zobje lahko zrasejo že veliko prej, nekaterim pa mnogo kasneje. Če v čeljusti ni dovolj prostora za vseh 32 zob, nam lahko novi modrostni zobje začnejo povzročati hude težave, saj pritiskajo na ostale zobe, ki se jim začnejo umikati. Lahko pa tudi zrasejo znotraj v dlesni in jih sploh ni na vidni površini. Zaradi tega se poveča možnost pojava zobne gnilobe, bolečin v čeljusti, pod dlesnimi pa lahko zrasejo tudi ciste ali celo tumor.

Med izraščanjem nam lahko modrostni zobje povzročajo neprijetne občutke, od napetosti, občutenja pritiska na dlesni in ostale zobe, do hude bolečine. Pogosto nastajajo žepi, kjer se nabirajo ostanki hrane, zato so lahko gojišča bakterij. Takšno mesto pa težko dosežemo z zobno ščetko, zato je običajno slabo očiščeno, zaradi česar lahko tam pride do vnetja. Če se to zgodi, moramo obiskati zobozdravnika, ki nam bo mesto, kjer zob raste, očistil in razkužil, če je potrebno, pa tudi predpisal antibiotik. Če je zob možno rešiti, vam ga ne bo odstranil, saj se načeloma zobozdravniki izogibajo odstranjevanju zob. Vendar pri modrostnih zobeh včasih druge rešitve ni.

Kot smo že omenili, nas modrostni zobje najbolj bolijo prav ob izraščanju, saj ne zrasejo skupaj z ostalimi stalnimi zobmi. Bolečine si lahko lajšamo z večkratnim nežnim ščetkanjem mesta izraščanja, izpiranjem s slano vodo, v primeru močnejših bolečin pa si lahko pomagamo z analgetiki.