Zobobol lahko močno oteži življenje

Obstaja veliko različnih bolečin v telesu, med katerimi so nekatere bolečine bolj in druge manj moteče. Med najbolj neznosne bolečine spada zobobol https://www.doktor1a.com/zobobol/,  ki lahko res oteži vsakdanje življenje. Doleti lahko prav vsakega človeka, seveda pa je bolj pogost pri osebah, ki imajo slabšo ustno higieno. Bolečina se lahko pojavi v zobu, lahko pa je to bolečina, ki izvira iz obzobnega tkiva, torej iz dlesni. Ne glede na izvor bolečine, gre lahko res za nadležno stvar. V nekaterih primerih je bolečina kratka, lahko pa človeka pesti tudi dalj časa. V vsakem primeru je potreben obisk zobozdravnika, da se določi vzrok zobobola.

zobobol

Zakaj se zobobol pojavlja?

Ko govorimo o zobobolu, gre lahko za kljuvanje ali skelenje. Lahko se pojavlja po intervalih ali pa človeka konstanto boli v zobeh. Prav tako je lahko bolečina samo v enem zobu ali pa se bolečina razprostira po celotnem zobovju. Razlogov za pojav zobobola je več in zato je potreben obisk zobozdravnika. Ta lahko določi, zakaj se bolečina pojavlja. Ko je odkrit razlog, se potem zobobol zdravi in se ga posledično tudi odstrani.

Med najpogostejše vzroke za zobobol spada neredna ustna higiena, ki povzroča karies oz. zobno gnilobo. Zaradi tega je nujno vsakodnevno ščetkanje in uporaba zobne nitke. Slaba ustna higiena lahko vodi tudi v vnetje in ostale bolezni dlesni. To se lahko nadaljuje v parodontalne bolezni, ki potrebujejo obširnejše zdravljenje. Za bolečine v zobovju je lahko krivo tudi kopičenje gnoja v korenini zoba ali v njegovi okolici. Lahko gre tudi za poškodbo ali zlom zoba ali pa poškodbo plombe. V takih primerih je redni obisk zobozdravnika ključen, saj se lahko to preventivno odkrije in se plombo popravi.

Za zobobole je lahko kriv tudi vnet zobni živec ali pa se bolečine pojavijo zaradi izraščanja modrostnih zob. Ne glede na stopnjo bolečine, je boljše, da se čim prej obišče zobozdravnika, ki bo znal točno določiti vzrok bolečine.